
Вибираючи тару для тривалого та герметичного зберігання води, напоїв, молока, масел та інших рідин, оптимальним варіантом є пластикові ємності. ПЕТ пляшки – це упаковка із пластику маркування «01». Можуть використовуватися для харчової та нехарчової продукції. Вони надійні, зручні у транспортуванні та зберіганні, безпечні для здоров'я.
Зміст
З чого роблять ПЕТ пляшки
Матеріалом виготовлення ПЕТ пляшок є поліетилентерефталат або «термопластик». Це полімер, який під час нагрівання розплавляється до рідкого стану. Ця властивість поліефіру дозволяє створювати пластикові ємності будь-якого обсягу та конфігурації.
Пляшки з поліетилентерефталату
Тару з поліетилентерефталату отримують шляхом видування з розігрітих преформ. На «Заводі преформ» ви можете замовити заготовки різного діаметру та розміру для отримання пляшок об'ємом від 0,5 л до 10 л. Тара не забарвлюється у процесі видування. Пігмент додається на етапі створення преформ. Виготовлення заготовок відбувається ливарним способом із пластикового грануляту. Під високим тиском розплавлений матеріал потрапляє у холодні форми.
ПЕТ преформи для пластикових пляшок виготовляють із високоякісної сировини з Італії, Угорщини, Туреччини, ОАЕ. Матеріали, що застосовуються (поліетилентерефталат, поліетилен) безпечні для здоров'я і можуть бути використані для виготовлення пластикової тари для харчових продуктів. Це підтверджують висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи та сертифікати якості (ISO 9001:2015 та ISO 22000:2005).
Пляшки з біопластику
Термін «біопластик» поєднує біологічні основні полімери і біорозкладний пластиковий матеріал. Пластикові пляшки можуть бути отримані як тільки з рослинних матеріалів (кукурудзи, рисового лушпиння, соломи, цукрової тростини), так і з включенням вуглеводневої сировини.
Залежно від складу біопластики можуть бути:
-
✅ Компостовані – виготовлені на 100% із біомаси.
-
✅ Біорозкладні (на основі нафтопродуктів). Не підходить для переробки, для розкладання використовують спецдобавки.
-
✅ Небіорозкладні (рослинна основа з включенням викопного палива) – Біо-ПЕТ, Біо-ПП, Біо-ПЕ. Не можна компостувати, але можна переробляти.
Маркування пляшок – визначаємо матеріал виготовлення
Не всі види пластику підходять для застосування в харчовій промисловості. Про матеріал виготовлення пластикової тари говорить відповідне маркування:
-
«1» – ПЕТ пляшка (поліетилентерефталат). Підходить для зберігання харчових продуктів та косметичних засобів. Безпечний;
-
«2» – ПНП (поліетилен високої густини). З нього виготовляють ємності для миючих засобів, гелів для душу, шампунів;
-
«3» – ПВХ (полівінілхлорид). Не переробляється. Може містити бісфенол А. Підходить для виготовлення тари під технічні рідини;
-
«4» – ПВП (поліетилен низької густини). З нього виготовлено більшість харчових пакетів;
-
«5» – ПП (поліпропілен). Виготовляють пластиковий посуд багаторазового використання;
-
«6» – ПС (полістирол). Використовують у виробництві одноразового посуду, харчових контейнерів, лотків для яєць;
-
«7» – інші види. Не переробляються. Це вироби із біорозкладних пластиків, полікарбонатів.